Notice: Undefined variable: page_string1 in /home/psbial10/domains/ps25.bialystok.pl/public_html/tools.php on line 3646

Pani Adela i swing

Za sprawą pani Adeli przedszkolaki przeniosły się do złotych lat swingu, do lat 20-tych i 30-tych XX wieku. Skąd się w przedszkolu wzięła pani Adela....? Oto jest pytanie! Pani Adela jest żoną bogatego barona, para mieszka w Warszawie ale często wyjeżdża do Nowego Jorku, gdzie mieszka ich dobry znajomy - hrabia Montero.  Bohaterowie tej muzycznej opowieści razem z hrabią odwiedzają różne kluby muzyczne, ponieważ wszyscy kochają muzykę. Sami grają na różnych instrumentach i popisują się swoimi umiejętnościami. W trakcie audycji dzieci dowiadują się jak powstał swing, poznają popularne utwory z tego gatunku, zapoznają się z pojęciem muzycznym synkopa. To była już ostatnia audycja muzyczna w tym roku szkolnym. Do zobaczenia za rok :-)

Kolorowy zawrót głowy

Podczas drugiego tygodnia maja dzieci z grupy II podczas zajęć utrwalały swoją znajomość kolorów. Pani zapoznała przedszkolaki z przygodą czarno-białego koguta, a następnie dzieci miały za zadanie ubrać się na odpowiedni kolor np. we wtorek - na czerwono, środa - niebiesko, czwartek - zielono a w piątek  - na żółto. W trakcie tych dni dzieci były "farbami" i malowały swoje kogutki. Dziękujemy wszystkim rodzicom za przygotowanie ubrań swoim pociechom w odpowiednich kolorach :-)

Bezpieczeństwo nad wodą w okresie lata 2019

Dzieci z naszego przedszkola wzięły udział w XXVI edycji Konkursu Plastyczno – Literackiego „ Bezpieczeństwo nad wodą w okresie lata 2019 pod patronatem Wojewody Podlaskiego, Burmistrza Supraśla, Podlaskiego Kuratora Oświaty, Podlaskiego Komendanta Wojewódzkiego Państwowej Straży Pożarnej, Komendanta Wojewódzkiego Policji w Białymstoku. Celem konkursu jest poznanie, uświadomienie i popularyzacja zasad bezpiecznego wypoczynku nad wodą w okresie lata,  motywowanie dzieci do zdobywania wiedzy, kształtowania umiejętności i wyrabiania nawyków w przedmiocie samoratownictwa, ratownictwa wodnego i ratownictwa medycznego,  kształtowanie wartości moralnych i chęci niesienia pomocy wzajemnej w trudnych sytuacjach nad wodą w okresie lata, motywowanie dzieci do poszanowania zdrowia i życia ludzkiego. Uroczyste wręczenie nagród laureatom odbyło się w sali konferencyjnej Urzędu Wojewódzkiego w Białymstoku. Na spotkaniu omówione zostały zasady bezpiecznego przebywania nad wodą połączone z prezentacją sprzętu ratowniczego. Dzieci miały możliwość uczestnictwa w ćwiczeniach z udzielania pierwszej pomocy. Obejrzały filmy edukacyjne związane z tematem oraz przestrzegające między innymi przed skokiem do wody. Podsumowaniem imprezy było „Zgaduj – zgadula” utrwalające zdobyte wiadomości.

Przez bajki w świat

Deszczową i brzydką pogodę odczarowało dla dzieci przedstawienie kabaretowe z widowiska "Bajki Rozmaite". Przedszkolaki mogły obejrzeć i  wysłuchać ciekawie i dowcipnie zilustrowane teksty Juliana Tuwima (m.in."Sroka", "Rzepka") oraz Jana Brzechwy (m.in."Kwoka", "Skarżypyta") z dużą ilością muzyki, kostiumów i rekwizytów. Przedszkolaki mogły wziąć udział w inscenizacji dobrze znanego im wiersza pt.: "Rzepka". Aktywny udział w przedstawieniu to świetny sposób na przybliżenie klasyki literatury dziecięcej małym odbiorcom. A wystąpili przed dziećmi aktorzy z Agencji Artystycznej GALANA.

Tabletka szczęścia

Grupa V odwiedziła Muzeum Historii Medycyny i Farmacji. na początku przedszkolaki zwiedziły Muzeum Farmacji, gdzie poznały starodawne sposoby wyrabiania lekarstw z proszków i ziół. Obejrzały dawne maszyny i wagi oraz urządzenie służące do ich wyrobu. Potem nadszedł najbardziej oczekiwany przez dzieci moment - własnoręcznie roniona tabletka szczęścia. Tabletki dzieci nie zjadły ale i tak przyniosła wiele szczęścia! Kto w przyszłości zostanie farmaceutą...?

Wspomnień czar - PRL w pigułce

W Przedszkolu Samorządowym nr 25 Kraina Uśmiechu powstała wyjątkowa wystawa, która przenosi w czasy PRL ( dla niewtajemniczonych PRL - Polska Rzeczpospolita Ludowa). Założeniem i głównym celem wystawy było przybliżenie najmłodszym czasów ich dziadków, być może jeszcze rodziców a tym starszym stworzyć okazję do wspomnień. Wesołych czy smutnych ...to zależy. Na pewno czasy młodości dla większości kojarzą się dobrze:-). Dla nas - nauczycieli przedszkola - to lata beztroskiego dzieciństwa. Na wystawie zostały zgromadzone (mamy nadzieję) przedmioty codziennego użytku  „wzbudzające sentyment wśród dorosłych i zaciekawienie wśród dzieci”.  Można zobaczyć szczyt technologii w postaci ówczesnych odtwarzaczy audio: gramofon Bambino wraz z kolekcją płyt winylowych, magnetofon Kasprzak czy najlepsze aparaty fotograficzne marki Smiena wraz z albumem fotograficznym z obowiązkowo czarno-białymi zdjęciami. Są autentyczne pieniądze, zarówno papierowe jak i monety, bony towarowe do zrealizowania w sklepach Baltony. Dla nielicznych, dysponujących walutą zagraniczną - marzeniem było zrobić zakupy w Pewexie. Jeszcze pewnie w wielu domach można spotkać kryształy, otrzymywane w prezencie a będące hitem tamtych lat lub szklana ryba, którą stawiano na półce czy telewizorze. Książeczki dla dzieci i lalka - oto czym bawiły się dzieci lat 60 i 70-tych. Jak pokazuje wystawa wiele się od tamtych czasów zmieniło. Cukier już nie krzepi a powoduje cukrzycę i otyłość. Saturatorów już nie spotkamy podczas spaceru w parku a syfony nie są potrzebne do zrobienia wody gazowanej - taką możemy kupić w każdym sklepie.
       Zapraszamy do zanurzenia się w tych wspomnieniach. Dziękujemy tym, którzy pomogli stworzyć tę niezapomnianą wystawę.

Wizyta policjantki

Policjant to naprawdę przyjaciel nasz bliski.
Przyjaciel, który myśli życzliwie o wszystkich.
Myśli o bezpieczeństwie na ulicy i w domu,
Zawsze spieszy z pomocą, kiedy trzeba komuś pomóc.
Czuwa żeby się komuś coś złego nie stało.
Z daleka już widzimy, jego czapkę białą

Cudowna lampa Aladyna

Starszaki z grupy VI odwiedziły Białostocki Teatr Lalek, gdzie obejrzały spektakl pt.:" Cudowna lampa Aladyna". Spektakl skrzył się dowcipem, mądrościami i zaskakiwał niezwykłymi zwrotami akcji. A jeśli dodać do tego szczyptę pachnących egzotyką, kolorowych przypraw, o jakie zatroszczyli się  twórcy – otrzymaliśmy pewny przepis na piękną, niezapomnianą i magiczną baśń. Cudowne podróże latającym dywanem, wznoszenie przez zaklętego w lampie ducha zamku czy zapadające w pamięć odwiedziny w czarodziejskim ogrodzie zrobiły na przedszkolakach największe wrażenie.

Wizyta dentysty

Szorujemy ząbki dzielnie
szczotką, pastą, ciepłą wodą
aby lśniły jak gwiazdeczki