Przygody Jasia i Małgosi

„Kochajcie książki.One ułatwią wam życie,

Słodki dzień w przedszkolu

Wczoraj maluszki z grupy II  zajadały gofry w parku a dzisiaj panie serwowały lody dla ochłody w przedszkolnej sali. Tak "słodko mija przedszkolakom przedwakacyjny tydzień w przedszkolu.

Poznajemy pracę naszych rodziców

Grupę maluszków odwiedził tata Rozalki. Pan Robert pracuje w Orkiestrze Reprezentacyjnej Wojska Polskiego i gra na klarnecie. Dzieci  z zaciekawieniem  dużym skupieniem wysłuchały "mini koncertu" pana Roberta. Chłopcy byli zdziwieni, że żołnierze to nie tylko chłopcy z bronią i w czołgu, ale też z instrumentem :-) dziękujemy bardzo tacie Rozalki za uatrakcyjnienie nam zajęć w przedszkolu.

Przedszkolaki na próbie

Uczniowie Samorządowego Ogniska Baletowego uczą się w dwóch działach - dziecięcym i młodzieżowym. Zajęcia odbywają się dwa razy w tygodniu z nauczycielem tańca i akompaniatorem. Program nauczania obejmuje rytmikę, technikę taneczną, taniec ludowy i charakterystyczny.Uczniowie występują na terenie kraju i poza jego granicami. Uwieńczeniem pracy uczniów i pedagogów są coroczne koncerty organizowane w Teatrze Dramatycznym im. Aleksandra Węgierki w Białymstoku. Przedszkolaki z grupy VII miały okazję zobaczyć wykonawców podczas próby generalnej, która miała miejsce 19 czerwca. Emocje wśród uczestników ale i wśród naszych dzieci były ogromne.  Układy choreograficzne były bardzo ciekawe, dynamiczne, różnorodne, ale do takiej perfekcji trzeba było wielu prób. W końcu – trening czyni mistrza!!

Lodowe smakołyki

Starszaki z grupy VI wraz z paniami wybrały się na lody do Wedla. Lodowe smakołyki z owocami
były słodkim podsumowaniem roku szkolnego i całego pobytu dzieci w przedszkolu.

Na lodach w Wedlu

Po całym roku pracy, nauki, przygotowań do rożnych uroczystości, konkursów, udziału w rozmaitych projektach wszystkim należy się nagroda. Grupa VII wybrała się do kawiarni Wedel na pyszne, chłodzące w taki upał desery lodowe. Każdy przejrzał kartę i wybrał sobie to, na co miał ochotę. Lody były pyszne a i czas spędzony w gronie przyjaciół upłynął wesoło. To już ostatnie takie wspólne chwile więc warto korzystać z tych chwil. Niedługo wakacje i każdy spędzi je w gronie rodziny, a tuż po nich…szkoła.

Zakończenie roku szkolnego podczas pikniku rodzinnego

Grupa VII postanowiła nieco inaczej zakończyć edukację przedszkolną. Bo kto powiedział, że koniec roku to występ, wiersze i tańce?? Nauczycielom, rodzicom i dzieciom tak dobrze układała się 4-letnia współpraca, że wszyscy zgodnie postanowiliśmy wybrać się na wspólny piknik w ramach zakończenia roku. Rodzice zajęli się organizacją i w piątkowe popołudnie kiedy pod przedszkole podjechał żółty, zabytkowy school bus wiedzieliśmy, że rozpoczyna się fantastyczna przygoda. Dzieci z plecakami, rodzice z koszami piknikowymi, wszyscy z dobrymi nastrojami i uśmiechami ruszyliśmy do Majątku Howieny w Pomigaczach. Już sama podróż takim autobusem okazała się świetną atrakcją, dzieci śpiewały i widać było na ich twarzach emocje, prawdziwy „wesoły autobus”. Dotarliśmy bezpiecznie i podczas pikniku towarzyszyły nam przeróżne zabawy, zwiedzanie Majątku, pieczenie kiełbasek, lody i rozmowy – wspomnienia tych 4 wspólnych lat. A było co wspominać…śmieszne historie, anegdoty z życia grupy…oj działo się, działo!!! Cała reszta niech zostanie naszą słodką tajemnicą.

Jak powstaje książka?

Przedszkolaki z grupy III wybrały się do pobliskiej biblioteki przy ulicy Skłodowskiej aby prześledzić proces powstawania książki. Sympatyczna pani bibliotekarka omówiła poszczególne elementy tego procesu, zaczynając od autora, wydawcy, redaktora, korektora, grafika, wydruku kontrolnego, drukarni, introligatorni, okładki i kończąc na księgarni. Dzieci z zaciekawieniem wysłuchały i obejrzały kolejne etapy. Następnie mogły wybrać książeczki do obejrzenia. Ciekawość wzbudziły czasopisma, które były dostępne w bibliotece. W tzw. międzyczasie dzieci mogły ochłonąć przy skocznej muzyce co uatrakcyjniło pobyt dzieci w tym ciekawym i przytulnym miejscu.

Poranny spacer

Doczekaliśmy się wielkich upałów. Aby uniknąć czerwcowego skwaru przedszkolaki z grupy III zaraz po śniadaniu odwiedziły pobliski Park Planty. W cieniu drzew dzieci przyglądały się drzewom i roślinom, oglądały pływające po stawie kaczki oraz napotkaną na drodze wiewiórkę. W zaciszu drzew mogły przyglądać się pobliskiej fontannie. Poranny spacerek był bardzo przyjemny, dzieci spotkały absolwentów naszego przedszkola - Olę i Dianę, uczennice Szkoły Podstawowej nr 9  - to było bardzo miłe spotkanie.

Edukacyjny Pies Pracujący

Przedszkolaki odwiedził dziś Edukacyjny Pies Pracujący  - Axa wraz ze swym opiekunem panem Leszkiem Wrotnowskim. Axa to 9 -letni owczarek belgijski, dwukrotny Mistrz Polski w Posłuszeńswie !!!! Pan Leszek, prywatnie tato Wojtka spotkanie z dziećmi rozpoczął od krótkiej prezentacji różnorodnych ras psów, omówienia ich zachowania i tresury. Duży nacisk położył na bezpieczeństwo – pies to nie tylko towarzysz zabaw, ale także potencjalne zagrożenie. Dzieci uczyły się jak postępować w kontakcie z obcym psem, jak się chronić i obronić w razie ataku. Na zakończenie spotkania przybył Axa. Dzieci mogły zobaczyć jak pies reaguje na podstawowe komendy, w praktyce przekonały się jak pies słucha swego pana. W odpowiedni, wcześniej omówiony sposób mogły nakarmić psa i go pogłaskać.
     Tego typu zajęcia pozwalają dzieciom na poszerzanie wiedzy o świecie zwierząt, rozwijają empatię i poczucie odpowiedzialności. Są także relaksujące, nic bowiem nie działa lepiej  niż rytmiczne głaskanie psa i i słuchanie bicia jego serca  pozytywnie wpływa na samopoczucie dzieci w wieku przedszkolnym. Dziękujemy panu Leszkowi za ciekawe spotkanie :-)

| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |  ...  | 8 | 9 | 10 |  ...  | 18 | 19 | 20 |
(wszystkie)