Przygody strusia

Dzielny myśliwy wraca z Afryki. Nie jest to jednak zwykły myśliwy. Jego strzelba wyrzuca z lufy nie pociski a smakołyki dla afrykańskich zwierząt. Nic zatem dziwnego, że zwierzęta w podzięce ofiarowały mu na pamiątkę Czarnego Lądu strusie jajo. Niestety jajo z plecaka Myśliwego wykradają złodziejaszki - Kot i Baran. Niestety gubią jajo. I tak zaczynają się niecodzienne przygody Strusia. Z przywiezionego jajka wykluwa się strusie pisklę, którym opiekuje się mały Kurczak. I choć Struś różni się od Kurczaka  obaj uważają się za braci. Za to Kot i Baran nie dają za wygraną i wciąż planują uprowadzenie Strusia. Tym razem im się udaje - wiozą go, zamkniętego w klatce by sprzedać swoją zdobycz do ZOO. Ich plan się jednak nie powiedzie. Klatka z uwięzionym Strusiem grzęźnie w błocie. I wtedy odnajdują ją Kurczak i Myśliwy, obaj zostają zamknięci w klatce i ukarani. Zaś uratowany Struś szczęśliwy odlatuje do Afryki. I taki koniec bajki, którą przedszkolaki obejrzały w wykonaniu aktorów  z Agencji Koncertowej Teatr Lalek FRASZKA.