100 lat niepodległości Białegostoku

19 lutego 2019 roku  to niezwykła data w w historii naszego miasta. W tym dniu świętowaliśmy setną rocznicę odzyskania niepodległości przez Białystok. Główne obchody tej rocznicy odbyły się na Rynku Kościuszki tuż przy pomniku marszałka Józefa Piłsudskiego. Punktualnie w samo południe uroczystość rozpoczął odegrany z wieży Ratusza hymn miasta. Uroczystość była okazją do wysłuchania patriotycznych pieśni i podziwiania defilady, którą zaprezentowały podlaskie służby mundurowe, m.in. żołnierze z 18. Białostockiego Pułku Rozpoznawczego, policja i straż graniczna. Prezydent Tadeusz Truskolaski rozdawał mieszkańcom okolicznościowe foldery oraz kartki pocztowe. Nasze najstarsze przedszkolaki też uczestniczyły w uroczystościach, z zaciekawieniem przyglądały się defiladzie ale największe wrażenie wywarła na nich możliwość zobaczenia z bliska sprzętu wojskowego. Piękna pogoda zachęcała do zwiedzania i podziwiania. To była piękna i wyjątkowa lekcja historii, patriotyzmu dla wszystkich mieszkańców Białegostoku. Dla przedszkolaków najważniejsza - nie do powtórzenia!